”Vaca săracului”, printre favoritele românilor: de ce este considerat un aliment mai sănătos

de: Alexandru Puiu
02 02. 2020

În ultimul deceniu, dieta românilor a evoluat destul de mult, mulți dintre noi încercând să mănânce mai sănătos și să caute produse ecologice. În acest timp, s-au axat foarte mult pe ”vaca săracului.”

Deși formularea ”vaca săracului” s-ar putea să ți se pară extrem de abstractă, aceasta face referire de foarte mulți ani la capră, o sursă importantă de beneficii alimentare pentru români. Entuziasmul românilor pentru laptele de capră în toate formele sale a explodat în ultimul deceniu, particularitate care s-a reflectat într-o creștere importantă și a numărul de capre crescute pe meleaguri mioritice.

Comparativ cu 2001, crescătorii românii de capre și-au triplat numărul de animale pe care le au în ferme. Motivul principal are legătură cu aura de sănătate care s-a format în jurul laptelui de capră și a brânzeturilor din același lapte. În același timp, a scăzut cu 30% numărul vacilor și bivolițelor din ferme.

Conform celor de la Știrile Pro TV, fermierii au o viață destul de ușoară de când s-au axat pe capre. Un fermier din Bistrița are 100 de capete din rasa Carpatină, iar oamenii se deplasează direct la fermă pentru a-i cumpăra produsele. Ca urmare, nu duce grija vânzării. „Facem telemea, brânzeturi și laptele îl dăm cui îi trebuie, pentru că e foarte bun E mai avantajos laptele și telemeaua ca aia de la oi și vacă.”, a explicat fermierul.

În privința motivelor pentru care românii se orientează către laptele de vacă în defavoarea celui de vacă sau bivoliță, motivele sunt multe. „Luăm lapte de capră că e mai sănătos. Laptele nu e mai gras ca cel de oaie, dar are o altfel de consistență.”, a explicat o doamnă.

„Laptele de capră se spune că este un medicament. Am o fetiță care acum 11 ani a făcut aprindere la plămâni și doctorița mi-a zis să-i dau lapte de capră și de atunci am capre.”, a atras atenția un alt fermier care a început de puțin timp să crească capre în defavoarea vacilor.

Laptele de capră are un nivel scăzut de colesterol și se digeră mai ușor. La nivelul Europei, țara noastră se află pe locul șase în domeniul colectării laptelui de oaie și capră, după Grecia, Cipru, Spania, Bulgaria și Italia.